13.Beijing-China

Sau cum să petreci 30 de ore în cea de-a 3-a cea mai populată metropolă a pământului, după Shanghai (China) și Karachi (Pakistan)!


   Beijing, în traducere Capitala Nordului, (sau Peking, romanizat), este capitala Republicii Populare Chineze și una dintre cele mai populate capitale ale planetei, adăpostind peste 21 de milioane de locuitori pe o suprafață totală de 16.400 km pătrați!

   Oraș ce combină arhitectura modernă cu cea tradițională, Beijing este o megametropolă extrem de bogată în istorie dar și cu adevărat modernă, fapt care se reflectă astăzi în statutul de extraordinar centru politic global, centru economic și de afaceri, educațional, lingvistic, muzical și sportiv (găzduind în 2008 jocurile olimpice de vară)!

beijing34

   Infulențe extrem de puternice se răsfrâng și în sfera civică, a modei, a artelor și istoriei, precum și în domeniul tehnologiei și inovației. Fiind al doilea cel mai populat oraș al Chinei, (după Shanghai – aprox. 25 mil. locuitori), Beijing este centrul politic al națiunii, cu o reputație păstrată timp de 3 milenii. Astăzi, capitala Chinei este casa celor mai mari companii de stat din lume și un gigant nod feroviar și rutier, infrastructura constând într-o  densă rețea de autostrăzi suspendate și linii feroviare de mare viteză!

ZIUA 1


   Povestea de astăzi începe pe Aeroportul Beijing Capital International (PEK), după un zbor haotic de 7 ore și 30 de minute, ticsit în stilul sardelelor, cu 620 de pasageri la bord! (maximul suportat în configurația de două clase a companiei).

img_3311

   În drum spre Beijing, vedere de la 38.000 de picioare deasupra celui mai înalt lanț muntos al pământului, Himalaya! Arcul Himalayan include peste 100 de vârfuri cu o înălțime mai mare de 7200 metri, printre care și cel mai înalt vârf al Terrei, Everest. Supranumit Sagarmāthā în Nepal, sau (mama oceanului) și Chomolungma în Tibet sau (mama universului), cel mai înalt vârf al planetei atinge înălțimea colosală de 8848m deasupra nivelului mării!

   În perioada 8-20 aprilie 2017 urmează să explorez mai în detaliu o mică parte a lanțului Himalayan, într-o aventură de 12 zile în regiunea Annapurna! Ține aproape, luna aprilie promite articole consistente și interesante!

   Revenind însă la articolul de astăzi, Aeroportul Beijing Capital Internațional (PEK) a fost desemnat an după an după an, (mai exact începând cu anul 2010), al doilea cel mai aglomerat aeroport din lume după traficul de pasageri (89 milioane numai anul trecut),  locul 1 fiind adjudecat de către Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL) din Statele Unite ale Americii, cu un trafic de peste 101 milioane de pasageri!

   Începând cu anul 2016, rețeaua de transport subteran a Beijingului, devine cea mai aglomerată a lumii și a doua cea mai lungă, (după rețeaua din Shanghai),  măsurând 574 km. Lungimea celor 574km de linie subterană, s-a împărțit între 19 magistrale, acestea acumulând un total de 345 stații de metrou! (Sursa: Wikipedia)

img_3315

   Am ajuns la hotel, pentru check-in, după apusul soarelui așa că nu mi-au rămas foarte multe opțiuni pentru a petrece seara. Beijing-ul nu e neapărat un oraș pe care l-ai vizita noaptea, suprafețele de acoperit fiind vaste iar obiectivele turistice împrăștiate aleator prin tot orașul. De asemenea, taxi-ul nu este cel mai recomandat mijloc de transport dacă ești european și nu vorbești strop de mandarină!

   O scurtă dezbatere cu colegii de zbor, a dus la concluzia că putem cina în restaurantul hotelului, savura câteva beri Tsingtao (celebru brand chinezesc de bere), pentru ca mai apoi să ne retragem spre camere și să ne odihnim corespunzător pentru ziua următoare, având în vedere că programasem o vizită la Marele Zid Chinezesc!

   Așa am și făcut! Cina nu s-a încheiat atât de devreme precum am preconizat, îndeosebi datorită sesiunii prelungite de Tsingtao, însă curând după miezul nopții, ne-am împărțit pe camere pentru un minim de 6 ore de somn. Urma să ne trezim în 6 ore și 30 de minute pentru o plecare matinală spre Mùtiányù. Noapte bună!

ZIUA 2


   Ora 6:30 AM. Ziua începe așa cum spuneam, dis de dimineață, cu un copios bufet de mic dejun, omletă și bacon, fulgi de cereale și iaurt, fructe și suc proaspăt. În lobby-ul hotelului eram deja așteptați de către ghidul cu care urma să petrecem următoarele 6-7 ore.

   Drumul spre Marele Zid a durat puțin mai bine de o oră, a fost confortabil și presărat cu pauze de cafea și 7 eleven! Gașca cu care am pornit la drum, a fost de asemenea pe măsura așteptărilor iar asta n-a putut decât să mă bucure, mai ales fiindcă în sfârșit, printre noi se mai afla un pasionat de fotografie, cu echipament la fel de greu ca al meu! Toate bune și frumoase!

beijing79

   După respectiva oră de condus, ajungem într-un final în Mùtiányù, locul de unde vom începe asceniunea spre Marele Zid. Mùtiányù este o secțiune a Marelui Zid Chinezesc, situată la 70km nor-est de Beijing. Această secțiune a zidului, este conectată cu Jiankou la vest și LianHuachi la est și este una dintre cele mai bine conservate porțiuni ale Marelui Zid, în pofida faptului că aceasta a servit drept barieră nordică, apărând timp de secole, capitala și mormintele imperiale ale dinastiei Ming și Qing.

beijing82-2

   Fundația zidului se ridică pe la mijlocul secolului 6, în timpul dinastiei Qi-ului Nordic. Secțiunea de zid ce poate fi admirată astăzi, a fost construită peste fundația inițială a zidului, sub atenta supraveghere a generalului Xu Da din perioada dinastiei Ming. În anul 1404 se contruiește pe lungimea zidului o trecătoare, iar în 1569 Marele Zid de la Mùtiányù suferă ample lucrări de consolidare, mulțumită cărora astăzi, marea majoritate a secțiunii zidului, poate fi încă vizitată și admirată de către turiști, fiind conservată în condiții optime!

beijing39

   Ascensiunea către Marele Zid, poate fi făcută în diverse moduri. Un număr de peste 4000 de trepte te va duce în exact același loc ca și telescaunul sau telecabina instalate la baza zidului. Noi am ales în ziua respectivă telescaunul și nu ne-a părut deloc rău, ne-a plăcut tare mult!

beijing41

   În drum spre coama marelui zid chinezesc, înfrigurați în telescaunul de la Mùtiányù.

beijing86

   După 15 minute în telescaun, ajungem pe Marele Zid. Numeroase mituri și legende, spun că zidul este singura structură creată de mână umană ce poate fi văzută de pe Lună, însă studii de specialitate dezaprobă cu vehemență acest lucru. Veridic este doar faptul că, în condiții meteo extrem de favorabile, Marele Zid Chinezesc poate fi zărit cu dificultate, de la limita inferioară a orbitei Pământului, adică de la aproximativ 160km în afara atmosferei!

   Stația Spațială Internațională (ISS), confirmă de asemenea faptul că zidul poate fi observat cu ochiul liber, cu condiția ca privitorul să aibă o acuitate vizuală mult peste medie, iar condițiile meteo să fie perfecte. Toate cele enumerate, mă fac să cred cu tărie, că nimeni vreodată, n-a reușit să vadă Marele Zid Chinezesc de pe orbita planetei!

beijing88

   Marele Zid se întinde de la Dandong în est, până la Lop Lake în vest, sub forma unui arc ce delimitează oarecum granița sudică a Mongoliei. Studii arheologice și topografice de specialitate, concluzionează faptul că zidul are o lungime totală de 8850km, dintre care 6259km de zid, 359km de tranșee și 2232km de bariere naturale, precum munți, trecători, râuri și lacuri.

beijing109

   Studii mai recente însă, atestă faptul că lungimea totală a zidului este de 21.196km, incluzând în calcul absolut toate ramificațiile terțe și secundare ale acestuia. Dintre toate secțiunile zidului, cea de la Mùtiányù este cea mai mare și are cea mai solidă construcție din punct de vedere calitativ.

beijing126

   Mortarul folosit la construcția zidului era produs din piatră de calcar arsă, amestecată cu amidon din orez. La construcția interioară a zidului s-a folosit un amestec de argilă, nisip și piatră cioplită! (sursa: Wikipedia)

beijing89

   Se precizează în surse de încredere (precum Wikipedia), că pe toată lungimea zidului, s-au construit, în total, 25.000 de turnuri integrate în zid și 15.000 de turnuri de semnalizare, care făceau legătura cu capitala de lângă Kashgar (capitala regiunii Xinjiang, un oraș situat într-o oază, la nord-est de muntele Kongur din masivul Pamir), orașul fiind un nod de legătură din Drumul Mătăsii.

beijing16

   În cazul în care invadatori sau cotropitori ar fi fost observați în vecinătatea zidului, prezența acestora era semnalată printr-un foc făcut în turnul de unde aceștia au fost observați!

beijing15

   În anul 214 înainte de Hristos, împăratul Qin Shi Huangdi aprobă construcția unui zid de apărare (ce începea de la Fluviul Galben), ca măsură de apărare împotriva poporului nomad denumit Xiongnu (sau hunii din Europa). Această porțiune de zid, se întinde numai peste crestele munților, evitând văile.

beijing123

   Din lipsa argilei, (terenul pe care care zidul urma să fie construit fiind stâncos și sărac în materiale de construcție), la construcția tronsonului s-a folosit numai piatră așezată în straturi.

   În 1493, împăratul Hongzhi începe construcția zidului dinastiei Ming, care va servi timp de secole ca apărare contra mongolilor și va spori securitatea drumurilor comerciale, precum cea a Drumului Mătăsii. Pe crestele munților se va clădi astfel o construcție extrem de costisitoare.

beijing118

   Grosimea zidului este foarte diferită pe lungimea acestuia, spre exemplu în regiunea Peking, zidul are o grosime între 4m și 8m. În alte locuri, zidul măsoară 8m la coamă și 10m la bază.

beijing12

   Treaptă după treaptă, gâfâind și lăsând în urmă aburul respirației, condensat de cele 4 grade celsius în acel moment al zilei, am acoperit un tronson de aproape un kilometru al zidului, mai exact până în cel mai înalt punct al acestuia, un turn de control situat pe creasta semeață a unui munte!

beijing11

   Cu cât ajungeam mai sus, cu atât conștientizam mai mult, proporțiile gigantice și adevărata scară a acestei incredibile construcții a lumii antice!

beijing115

   După un efort considerabil și o numărătoare pierdută a treptelor, (cred cu tărie că au fost în jur de 1500 de trepte), am ajuns în cel mai înalt punct al zidului, turnul de control, de unde am reușit să surprind adevărata măreție a zidului. Câteva fotografii din acest punct sunt atașate mai jos!

beijing14

   Drumul ostenitor ce ne va aștepta la coborâre, același număr de trepte de coborât! Lăsat în paragină începând cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protecție guvernamentală începând cu anul 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei. Cu toate acestea, numai o mică porțiune din zid a fost reabilitată și este acum accesibilă turiștilor.

beijing120

   Ne-am tras sufletul, am respirat un aer ceva mai curat decât cel din buricul Beijing-ului, ne-am suflat aer cald în palme și ne-am rupt „formațiunile solide de la nas”, apoi am făcut o fotografie de grup și ne-am aventurat spre coborârea celor 1500 de trepte, până la locul de unde coboară telescaunul și toboganul!

beijing45

   După aproximativ o oră în sens descendent, cu dureri în genunchi și articulații, ajungem la ultimul turn de control înainte de a coborî la baza zidului. Am făcut și aici o fotografie care să-mi amintească de acel moment.

beijing205

   Pe lângă scopul defensiv și militar, turnurile serveau și ca spații de stocare a proviziilor și armamentului. Ușile din spatele meu, conduc spre o încăpere în care erau depozitate cu secole în urmă, ghiulele de tun, praf de pușcă și smoală pentru catapulte.

   Suferind stricăciuni mari de-a lungul unui mileniu, Marele Zid Chinezesc a fost refăcut pe o lungime de circa 6.400 kilometri în timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat și capitala statului la Beijing, (forma în care s-a păstrat până astăzi).

beijing17

   Un portret realizat pe scara interioară a ultimului turn de veghe al secțiunii Mùtiányù. În timp ce urcam scările, o familie se pregătea să le coboare, nu înainte să-i opresc însă, să îi întreb dacă pot să-i fac o fotografie fetiței. Răspunsul a fost afirmativ, așa că de pe Marele Zid Chinezesc, trimit zâmbetul și bucuria unui copil, întregii lumi…

   A urmat mai apoi coborârea de pe Marele Zid, pe care o poți aborda în mai multe moduri. Poți folosi telescaunul cu care eu urcasem, telecabina, scările ce duc pâna la baza zidului sau…un veritabil bob, o sanie ce alunecă cu o viteză mult subestimată pe un tobogan de metal, pâna la poalele dealurilor.

beijing65

   Am decis să răsfăț copilul din mine, să-i redau sufletului acele clipe după care tânjea mereu. Uitasem cum e să te dai cu sania, mulți ani trecând de la ultimul săniuș pe dealul din satul copilăriei, satul bunicilor mei.

   Deși la prima vedere toboganul intimidează chiar și un împătimit de adrenalină, odată urcat în săniuță, perspectiva se schimbă. Realizezi că tu controlezi săniuța, cu ajutorul unei frâne manuale, așadar tu alegi cât de repede vrei să ajungi jos! Mi-am propus de la bun început să nu abuzez de frână. Ce a urmat vei vedea mai jos…

beijing69

   Nu am mai urlat de mult așa, dar totul a fost de bucurie. Ceva îmi umplea sufletul de pură fericire, 7 minute de „săniuș” la 4 grade, lacrimi, vânt, mâini înghețate.

   A meritat? Da, într-atat de mult încât odată ajuns la finalul „pârtiei”, eram dispus să urc din nou treptele zidului, pentru a mai coborî o dată cu bob-ul!

   La finalul acestui articol, vei putea urmări un video de aproximativ 4 minute, care conține și secvențe din coborârea de pe Marele Zid!

beijing78

  Ne-am reîntors la telescaunul din Mùtiányù, pentru suveniruri și alte cumpărături. Am cumpărat de aici nelipsiții magneți de frigider, un joc de șah (fiind o mare pasiune a mea), cu piese cioplite din blocurile de piatră ale zidului și câteva măști chinezești pe care ulterior le-am atârnat pe pereții camerei mele.

   Am terminat cumpărăturile și ne-am îndreptat spre mașina ghidului pentru a ne întoarce la hotel. În drumul nostru spre Mùtiányù, văzusem însă o cascadă înghețată, care ne-a atras atenția și ne doream să o vizităm acum la întoarcere.

beijing21

   Mă bucură faptul că nu am renunțat la idee, iar după jumătate de oră de condus, am poposit preț de 20 minute și am admirat o altă lume…una ruptă din cea  a ghețurilor, una care nu-și divulga în nici un chip identitatea chinezească!

beijing174

   Pe timp de vară, acest colț magic nu există, locul fiindu-i luat de un firav firicel de apă ce se prăvălește la vale din creasta dealului. Pe timp de iarnă însă, zăpada aduce un aport considerabil debitului de apă, iar temperaturile ce coboară cu ușurință sub limita înghețului, transformă peisajul într-unul de basm. Totul în jur este înghețat, până și lacul de la poalele dealului.

beijing24

   Fiind un fenomen extrem de atipic pentru China și Beijing, acesta reușește să atragă foarte mulți turiști, chinezii începând să speculeze  potențialul unei eventuale afaceri. Așa se face că astăzi, cursul lipsit de debit al râulețului, este alimentat în timpul iernii cu apă, debitul crescând de peste 30 de ori, transformându-l astfel într-un mic fluviu. Odată ce temperaturile coboară sub -2 grade, totul se transformă într-o mini Antarctica!

beijing155

   Sloiurile de gheață, deși par de dimensiuni modeste în imagine, depășesc de fapt 2-3 metri lungime și câțiva zeci de centrimetri în diametru. Ca dovadă a celor spuse de mine, las pozele de mai jos să vă convingă.

beijing28

beijing27

   Puțini au fost cei care au crezut că un astfel de paradis îl poți găsi în Beijing, pozele postate de mine pe Instagram și Facebook stârnind controverse și cerând comentarii de lămurire.

beijing164

   Cascada despre care vorbesc, este situată în districtul Fangshan al Beijingului, mai exact zona Xiayun Ridge. Zona este ușor accesbilă iar biletul de intrare este extrem de ieftin, de fapt plătești parcare preț de 25 de minute.

beijing173

   Am biciclit pe o peliculă groasă de gheață, vreo 15 minute, după care am făcut ultimele fotografii înainte de întoarcerea acasă. Mai jos poți vedea doar câteva dintre ele. Ca de obicei, la finalul articolului vei avea un link care te va redirecționa spre întreaga galerie de imagini din Beijing-China!

beijing134

beijing22

beijing135

beijing33

   Ne-am luat rămas bun de la natură și-am închinat o cană fierbinte de ceai în cinstea ei. Am pornit înapoi spre hotel, pentru un prânz târziu, înainte de zbor și câteva ore de odihnă. Ne-au rămas încă, atât de multe de descoperit în Beijing, unul dintre locurile pentru care mă voi întoarce aici fiind Orașul Interzis, sau Forbidden City.

   Până atunci însă, martie mă va purta prin Calcutta-India, Paris-Franța, Harare-Zimbabwe, Entebbe-Uganda și Colombo-Sri Lanka. De asemenea, am rămas mult în urmă cu scrisul, lipsind articolele din Manila-Filipine, Taipei-Taiwan și Stockholm-Suedia.

   Sper să găsesc în curând răgazul să vă povestesc și despre ele! Poate în martie, din concediul de acasă. Articole de scris sunt, inspirație există, mai timp să-mi fac! Ține aproape, nu se știe când un nou articol poate fi publicat!

   Așa cum v-am obișnuit, un video al escapadei din Beijing, poate fi văzut în rezoluție HD mai jos. De asemenea, întreaga galerie de imagini, poate fi admirată AICI!

Urmărește-mă pe Facebook și Instagram, pentru detaliile zilnice din locurile pe care ajung să le vizitez!

  M-aș bucura dacă ți-a făcut plăcere să parcurgi articolul de astăzi și te invit în acest caz, să te ABONEZI blogului prin intermediul butonului URMĂREȘTE din subsolul paginii. Vei primi în mod automat, notificări atunci când noi articole vor fi publicate!

  DISTRIBUIE acest articol dacă ți s-a părut interesant și oferă altora șansa de a descoperi una dintre minunile lumii antice- Marele Zid Chinezesc!

  Rămâi însetat de călătorie, îndrăgostit de travel și deschis cunoașterii de noi oameni și culturi. Promit că n-am să-ți dezamăgesc așteptările!

   Până la un NOU articol însă, spor la citit! Numai bine ție și cer senin mie!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s