12.Singapore (Orașul Leului)-Singapore

Sau cum să te proiectezi pentru 31 de ore în viitor și să petreci o zi și o noapte în „Orașul Viitorului” ,”Orașul Verde”, sau „Orașul Leului”.


   Rupt parcă din filmul Avatar, Singapore este un oraș care te proiectează (la propriu), 150 de ani în viitor, într-o existență fabuloasă și demnă de scenariile SF ale lui  Steven Spielberg. Extrem de futuristic și modern, cu zeci de autostrăzi suspendate și construcții care de care mai de neînțeles, Singapore este supranumit astăzi  „Orașul Viitorului„, „Orașul Verde” sau „Orașul Grădină„, datorită abundenței spațiilor verzi și a parcurilor.

   Însă nu a fost întotdeauna așa…această fărâmă de pământ numită Singapore, scapă abia în 1965 de dominația britanică impusă aici de Lordul Raffles, a cărui statuie dăinuie astăzi pe același loc unde acesta a debarcat acum 198 de ani, mai exact în anul 1819. Micul sat pescăresc îngropat în mizerie și sufocat de o sărăcie lucie, cunoaște în cei 146 de ani de subjugare britanică, o dezvoltare frumoasă și armonioasă, devenind între timp, unul dintre cele mai importante noduri comerciale ale lumii!

img_2239-2

ZIUA 1 


   Povestea de astăzi începe pe Aeroportul Internațional Changi din Singapore, aeroport pe care am aterizat în jurul orei 4PM ora locală, după un zbor pe Boeing 777-300, un zbor foarte plăcut, liniștit, cu pasageri cu mult bun simț și colegi cu care am mai operat zboruri înainte. Așadar ne cunoșteam oarecum, iar asta nu a făcut decât să detensioneze momentele de la începutul oricărui zbor, momente în care faci cunoștință și încerci să socializezi și să închegi o echipă care să funcționeze omogen pe toată durata zborului.

   Ajuns la hotel după 35 de minute în autocar, merg la recepție, îmi ridic diurna și fac tot posibilul să primesc o cameră cu vedere spre Marina Bay, faimoasele „room with a view” fiind preferate de toți cei ce ajung aici pentru prima dată, așa cum eram eu. I-am făcut cu ochiul domnișoarei de la recepție și problema s-a rezolvat. Glumesc, ochiul meu n-avea nici o treabă cu situația camerelor disponibile în ziua respectivă :D.

singapore209

   Vedere din camera de hotel, situată undeva la etajul 27 al hotelului. Am petrecut o bună jumătate de oră pe terasă, admirând asfințitul soarelui peste zgârie-norii orașului și peste Marina Bay Sands, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume! (voi descrie în detaliu măreția resortului, câteva rânduri mai jos.)

singapore210

   Un exemplu demn de urmat de toate statele lumii, Singapore, satul pescăresc cu 1000 de locuitori, reușește în 52 de ani de autonomie și guvernare de fier a deja legendarului Lee Kuan Yew, să înflorească precum orhideea care-i este simbol și să ajungă la o populație de aproape 6 milioane de locuitori, dintre care peste 16% au o avere estimată la peste 1 milion de dolari! Cu alte cuvinte Singapore, este statul cu cea mai mare densitate de milionari în dolari din lume…și asta în doar 50 de ani!

   Se poate așadar, atâta timp cât în fruntea țării se află oameni capabili, incoruptibili, oameni care trag cu sufletul pentru țară, oameni cu idealuri mărețe, integritate politică și morală. Nu pot decât să mă gândesc cu silă la Dragnea și la situația de acum, din țară! Astăzi, 24 ianuarie 2017, cu oazia Micii Uniri a Principatelor Române, îi doresc un călduros Puie Dragnea, direct din nisipurile Dubaiului!

   Fiind singurul stat insular al lumii, Singapore, țara cu o suprafață de 3 ori mai mare decât cea a Bucureștiului, (mai exact 700 km pătrați), ocupă locul doi mondial în topul țărilor cu cea mai mare densitate a populației!

singapore83

   Lista superlativelor ar putea continua la nesfârșit, sunt atât de multe de spus despre „Orașul Leului” (nume atribuit tărâmului, de un anume prinț din Sumatra secolului al XIV-lea, numit Sang Nila Utama, care s-a adăpostit pe insulă după o furtună și a zărit aici un leu feroce!), însă am să mai enumăr pe parcursul articolului, doar câteva dintre cele mai importante realizări, în decurs de peste 50 de ani de independență!

singapore88

   Înainte de asfințit, m-am reunit în lobby-ul hotelului cu doi dintre colegii mei de zbor și am pornit să explorăm orașul, dar și în căutarea renumitei bucătării singaporeze, (Singapore fiind renumit pentru bucătăria delicioasă și arta culinară desăvârșită). Am ieșit astfel pentru prima dată, pe străzile unui oraș-stat care m-a fermecat!

singapore94

   Ordinea și Disciplina, două dintre filosofiile și valorile de viață ale singaporezilor, dar totodată două măsuri politice drastice, implementate de guvernul singaporez prin anii 65′ printr-un program de dezvoltare continuă, sunt extrem de prețuite aici și penalizate cu amenzi usturătoare. Singapore devine astfel unul dintre cele mai curate și ordonate orașe ale lumii, strălucind pur și simplu de curățenie!

singapore98

   Imediat după proclamarea autonomiei, (prin discursul de legendă al lui Lee Kuan Yew, discurs difuzat astăzi la Muzeul de Istorie din Singapore), tâlharilor, prostituatelor și tuturor escrocilor și răufăcătorilor de joasă speță, li s-a dat un ultimatum pentru a părăsi țara. Această măsură a asigurat spațiul și mediul propice unei dezvoltări extraordinare care transformă micul stat într-un „tigru asiatic”!

singapore107

   Visul pentru care Lee Kuan Yew a luptat o viață, (anume unificarea Malaeziei cu Singapore), nu a putut fi îndeplinit, acesta fiind nevoit să desfacă această unitate și să aleagă pentru Singapore, calea unei dezvoltări separate.

   Momentul în care cel mai tânăr prim-ministru al Asiei, omul aflat 38 de ani la guvernare și fondatorul statului modern Singapore izbucnește în lacrimi în timpul discursului de proclamare a independenței, a făcut înconjurul pământului și este considerat astăzi un moment istoric de referință, o piatră de temelie a statului modern Singapore și un moment care definește indentitatea națională a singaporezilor…

singapore97

   După minute bune de mers, trecând pe lângă opera din Singapore, pe malurile împânzite de zgârie-nori ale Marina Resevoir, ajungem în fața celui mai important simbol al orașului, un mecanism de marketing extrem de important și binecunoscut în lumea întreagă, ce ia forma unei creaturi mitice cu cap de leu și corp de pește. Da, este vorba despre MerLion, (Singa-Laut în limba Malay), mascota și personificarea națională a orașului Singapore!

   Numele de MerLion derivă din (Mer = mare) și (Lion = leu), corpul de pește al acestuia reprezentând originea firavă și modestă a satului pescăresc numit pe atunci Temasek. Capul de leu al statuii, simbolizează numele original al orașului, (Singapura, orașul leului).

singapore104

   În 15 septembrie 1972, prim ministrul Lee Kuan Yew, oficiază printr-o ceremonie grandioasă, noul simbol al orașului, Merlionul sau leul cu corp de pește, menit să străjuiască gura de acces a râului Singapore. În mod contrar așteptărilor, Merlionu-ul este considerat a fi…femelă :D.

singapore103

   După un design conceput de Alex Fraser-Brunner, un membru al Souvenir Committee, ideea a fost materializată de Kwan Sai Kheong, vicecancelarul de atunci al Universității din Singapore (cunoscută acum sub numele de Universitatea Națională din Singapore).

   Sculptată într-un timp foarte scurt, (Noiembrie 1971-August 1972) de către sculptorul singaporean Lim Nang Seng, statuia măsoară 8,6 metri înălțime și cântărește peste 70 de tone! Întregul cost al proiectului a fost estimat la suma de 165.000 de dolari singaporezi!

   În data de 28 februarie 2009, în jurul orei locale 4:25 PM, statuia Merlionului este lovită de fulger. Toate posturile TV transmiteau live la acea oră, imagini cu fragmente din capul leului, împrăștiate pe malul râului Singapore. După examinări atente ale evenimentului, s-a constatat că incidentul s-a petrecut din cauza lipsei paratrăsnetului, astfel pe 1 martie 2009, schele de lemn au fost montate de jur împrejurul Merlionului, iar lucrările de reconsolidare, remodelare și montare a paratrăsnetului au început.

singapore105

   Am admirat simbolul orașului preț de câteva minute, știind că vom reveni și a doua zi, pe lumină, pentru a admira zona golfului  și spațiile verzi din jurul acestuia, sub lumina soarelui singaporean.

   În drumul nostru spre Marina Bay Sands și Gardens by the Bay, am mai oprit în câteva locații, pentru a surprinde linia de zgârie-nori a orașului și măreția celui mai scump hotel din lume în momentul finalizării construcției sale!

singapore106

   Câteva statistici ale paradislui de beton din inima orașului:

 • Populație:  5.399.200 de locuitori (2013) după sursa Statistics Singapore.
 • Suprafață: 716 km² după sursa Statistics Singapore.
 • Clădiri de peste 150m : 79 finalizate, 6 în construcție.
 • Cea mai înaltă clădire: Tanjong Pagar Centre (290 m).
 • Locul 10 la nivel global după numărul de turnuri de peste 150 metri, finalizate.
 • Locul 7 regional, zona Asia, după numărul de turnuri de peste 150 metri, finalizate.
 • Prima clădire de peste 150 de metri construită: Meritus Mandarin Tower 2 (1973).
 • Media de vârstă a clădirilor: 16 ani.
 • Cea mai comună funcție a turnurilor: Clădiri de birouri, peste 53%.
 • Cele mai comune materiale de construcție: beton, oțel și sticlă, peste 70%.

Câteva dintre turnurile din imagine și ordonarea acestora în funcție de înălțimea finală a construcției:

 • 1. Tanjong Pagar Centre (2016)-290 m
 • 2.United Overseas Bank Plaza One (1992)-280 m
 • 3. Overseas Union Bank Centre (1986)-278 m
 • 4. Republic Plaza (1996)-276 m
 • 5. Capital Tower (2000)-255 m
 • 6. Skysuites pe Anson Enggor Street (2014)-250 m
 • 7. Altez pe Enggor Street (2014)-250 m
 • 8. The Sail în Marina Bay (2008)-245 m
 • 9. Marina Bay Financial Centre Office Tower II (2010)-245 m
 • 10. One Raffles Quay North Tower (2006)-245 m

singapore112

   Marina Bay Sands, cel mai scump hotel din lume la data finalizării construcției sale, în anul 2010 și unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume chiar și la ora actuală. Complexul celor trei hoteluri similare ca aspect, găzduiește cel mai scump Casino de sine stătător din lume, evaluat la suma de 8 miliarde de dolari singaporezi!

   Resortul oferă un număr de 2561 de camere de hotel, un centru de expoziții cu o suprafață de peste 120.000 de metri pătrați, un mall cu o suprafață de 74.000 de metri pătrați numit The Shoppes at Marina Bay Sands Mall, un muzeu, două cinematografe imense, restaurante „celebrity chef” decorate cu stele Michelin, un patinoar și cel mai mare Casino al lumii, cu peste 500 de mese și 1600 de „păcănele!” :D.

singapore114

   Complexul este acoperit de o altă construcție de peste 340 de metri lungime, care poate acomoda 3900 de persoane. Costruită sub forma unui vas de croazieră, aceasta adăpostește la etajul 57, Piscina Infitului sau Infinity Pool, cea mai faimoasă piscină de acest gen din lume, cu o lungime de 150 metri, ancorată la o înălțime de 200 de metri deasupra orașului.

   Platforma de observație de la etajul 57, dar și piscina însăși, oferă panorame specatculoase asupra orașului, imaginile surpinse de la această înălțime reușind cu ușurință să-ți taie pur și simplu respirația.

singapore116

singapore117

   Nu puteam rata întâlnirea cu piscina, visam la ea încă de când îmi primisem programul de zbor! Eram atât de încântat că o să ajung aici, în Singapore…un loc în care îmi doream dintotdeauna să ajung. Am dezvoltat un apetit insațiabil pentru călătorii…o sete care nu-mi va putea fi stinsă curând, iar Singapore era un oraș aflat pe lista locurilor de văzut din lumea largă, înainte să dau colțul…un bucket list de genul Places To See Before You Die!

   Ne-am urnit așadar din loc și am continuat drumul spre Marina Bay Sands, prin tuneluri futuristice, frumos iluminate. Decorul mă făcea să cred că sunt pe o navă Startrek, nicidecum într-un oraș care acum 150 de ani era o mlaștină locuită de oameni cu frunze de viță de vie la popou’!

singapore115

   După ce am traversat podul din imagine, am ajuns în fața titanului de oțel și sticlă. Nu-mi venea să cred, oricât de mult îmi frecam ochii bulbucați de la atâta nesomn. Am pus camera pe trepied, am ridicat capul spre înaltul cerului, am luat o piatră în dinți și mi-am șoptit…ai cel mai frumos job din lume!

singapore119

   Marea inaugurare a Marina Bay Sands a avut loc la data de 17 februarie 2011, marcând în același timp deschiderea restaurantului Seven Celebrity Chef. Musicalul The Lion King debutează în data de 3 martie 2011 oferind un show demn de cartea recordurilor. În fapt, tot ce ține de Singapore și de scurta istorie a dezvoltării acestuia, este demn de scenariile filmelor SF și de Cartea Recordurilor.

singapore124

   Ultima porțiune a imensului resort, este deschisă în 18 și 22 Septembrie 2011, după ce „chiriașii” Louis Vuitton și Pangaea Club, reușesc într-un final să amenajeze și decoreze așa-numitele Pavilioane Plutitoare.

   Las Vegas se obliga la începutul construcției să investească 3.85 miliarde de dolari în proiect, excluzând costul fix de 1.2 miliarde de dolari pentru suprafața totală de 560.000 de metri pătrați ai terenului de construcție. După modelul Dubaiului, acestă suprafață se ridică  semeț, în mod artificial, din străfundurile mării.

   Acolo unde cândva era doar apă, astăzi se află cea mai frumoasă grădină botanică a lumii și unul dintre cele mai luxoase hoteluri ale Terrei! Odată cu creșterea costurilor materialelor de construcție, (precum nisipul și oțelul), Sheldon Adelson estimează în Iulie 2009 costurile totale ale proiectului: suma galactică de 8 miliarde de dolari!

singapore131

   Am urcat cele 57 de etaje până la restaurantul și barul Ce la Vi Restaurant and SkyBar, barul ridicat deasupra platformei Skypark, la 200 de metri deasupra orașului. Situat exact lângă Infinity Pool, skybarul este cel de-al doilea vizitat de mine după cel din Lebua State Tower, Bangkok-Thailanda, (articol pe care îl poți citi AICI).

   Înconjurat de clasa înaltei societăți, am savurat prima bere Tiger la altitudine, o experiență de neuitat pe care o recomand cu dragă inimă tuturor, în cazul în care parcursul necunoscut, tumultuos și plin de surprize al vieții, te va purta pe aici!

singapore132

   Ce la Vi este un bar circular vibrant, unde câțiva dintre cei mai talentați barmani ai lumii, amestecă, agită și flambează multe dintre cele mai rafinate cocktailuri inventate vreodată. Pe listele meniurilor de băuturi, se află însă și vinuri de colecție extrem de scumpe, bere sake, lichioruri și spirtoase care ar înnăbuși chiar și setea de alcool al celui mai avid și select consumator!

singapore135

   În spatele meu, un oraș care în seara respectivă strălucea doar pentru mine. Nu m-am mai simțit de mult timp așa, am simțit că trăiesc, că m-am reinventat și că mi-aș dori să trăiesc 1000 de ani ca dinozaurii! Nu cred să fie efectul berii Tiger, cred doar că e aceeași poftă de viață și aventură care m-a caracterizat dintotdeauna!

   Voi lăsa imaginile să grăiască, cuvintele fiindu-mi sărace. La urma urmei o imagine valorează cât 1000 de cuvinte pe care eu la momentul actual, nu le am în vocabular. Ar fi de prisos să repet la nesfârșit, cuvinte de genul fabulos sau extraordinar, așă că te rog să te bucuri de imaginile de mai jos!

singapore130

singapore137

singapore138

singapore140

   După o rafală de fotografii, am considerat că e timpul să coborâm și să ne îndreptăm în sfârșit atenția spre Gardens by the Bay, un parc de 101 hectare de teren artificial, revendicat din apele mării. Parte a strategiei guvernului de a transforma orașul din „Orașul Grădină” în „Orașul din Grădină„, parcul are ca scop creșterea calității vieții, îmbunătățind considerabil flora și spațiul verde din interiorul orașului!

singapore128

   Podurile suspendate ce conduc spre intrarea în Gardens by the Bay, sunt mereu pline de turiști. Lesne de înțeles de ce, până și eu uitându-mă la fotografiile făcute de mine însumi, de parcă nici n-am fost pe viu acolo…poate doar în vis sau doar cu spiritul!

singapore129

   Proiectul, anunțat de prim-ministrul Lee Hsien Loong în 2005, urma să devină un simbol național și un spațiu de recreere urbană premium, în sufletul Singapore-ului!

   În 2006, o competiție de design internațională menită să găsească cel mai îndrăzneț concept de proiectare al grădinii, atrage în concurs, peste 170 de firme de construcție din 24 de țări. Au fost alese ca finaliste numai 70 de proiecte, din care, după criterii extrem de stricte, au fost selectate numai două câștigătoare. Două firme britanice, Grant Associates și Gustafson Porter, au fost desemnate câștigătoare, fiindu-le acordate contractele pentru proiectarea și construirea Bay South și Bay East Gardens.

singapore125

   Am ajuns în mijlocul grădinii, după ce am traversat un pod, suspendat peste un lac artifical. În sfârșit în AVATAR, o lume de basm ce rivalizează cu Neverlandul lui Peter Pan sau Țara Minunilor a lui Alice!

singapore218

  Destinație extrem de populară în rândul turiștilor, parcul a atras numai în anul 2014, 6.4 milioane de vizitatori, atingând în anul 2015 pragul de 20 de milioane de vizitatori.

   Supercopacii din Gardens by the Bay, veritabile grădini verticale, sunt superstructurile ce domină peisajul grădinii, variind în înălțime, de la 25 de metri până la 50 de metri.

   Supetree Grove este denumirea dată aleii și parcului ce adăpostește copacii rupți din filmul Avatar. Aceștia îndeplinesc multiple funcții în cadrul grădinii, recoltând energia solară prin multiple panouri fotovoltaice ce imită perfect ciclul firesc de fotosinteză al unui copac viu, într-o natură perfect funcțională.

singapore219

   Veritabile microsere, aceste grădini verticale adăpostesc și hrănesc zeci de specii de orhidee, precum și alte plante și flori agățătoare. O altă funcție a supercopacilor, este colectarea apei în scopul irigării grădinii, trasnformându-i astfel în adevărate motoare bio!

singapore220

   Fiecare supercopac este compus din patru elemente majore:

 1. Miezul din beton ramforsat – structura interioară care susține supercopacul.
 2. Trunchiul – un cadru de oțel atașat de jur împrejurul miezului de beton.
 3. Panourile de plantare – „pielea vie” a supercopacului, formată din 126.000 de plante!
 4. Coronamentul – sub forma unei umbrele inversate care colectează și procesează energia mediului înconjurător, (soare, vânt, apă – sunt toate colectate și transformate în bioenergie reutilizată pentru iluminatul și irigatul grădinii).

singapore223

Responsabili de asemenea și de sistemul de răcire al grădinii, supercopacii îndeplinesc și funcții de ventilație și aerisire. Având montate tehnologii de mediu de ultimă oră, aceștia reproduc ce exactitate funcțiile biologice ale copacilor din natură, (fotosinteza și colectare apei pentru creștere și dezvoltare).

   Celulele fotovoltaice recoltează energia solară, pentru a fi mai apoi folosită în scopul iluminării copacilor, care noaptea prind viață. În fiecare seară, show-uri de lumină și muzică, animează sufletele turiștilor și le imprimă pe retină, imagini pe care le vor purta pe viață în suflet!

singapore225

   Mai jos vei putea admira un show de lumini capturat live de către Canon-ul 6D care mă acompaniază în fiecare călătorie a mea. Prieten de nădejde, țin să menționez echipamentul foto folosit, fiindcă am fost întrebat de nenumărate ori, ce fel de cameră folosesc pentru a captura imagini pline de viață, din locurile pe care ajung să le vizitez!

singapore227

singapore228

singapore233

singapore239

singapore226

   Am poposit în fața universului magic al supercopacilor, pentru a face o fotografie de grup!

singapore234

   Ne-am continuat mai apoi drumul spre casă, în speranța că vom găsi pe drum, un loc unde să cinăm. Am lăsat grădina în urmă și am făcut cale întoarsă spre hotel. Exact cum ne doream, drumul spre hotel trecea pritr-un food market plin de bunătăți singaporeze! Prea bun, prea ca la țară, n-am ezitat în a comanda diferite feluri de mâncare, pentru a împărți și gusta câte puțin din fiecare!

singapore111

   Rață de Peking, (adică o rață prăjită în baie de ulei), orez cu nenumărate tipuri de fructe de mare, tăiței, zeci de tipuri de pui prăjit și o multitudine de sosuri în care acesta era marinat!

   Foarte greu m-am decis ce să comand…oferta fiind mult prea variată și bucatele mult prea apetisante!

singapore109

   Într-un final am mers pe mâna bucătarului și am comandat produse recomandate de el. Am sfârșit așadar în fața unei farfurii pline cu orez cu bucăți de piept de rață caramelizat, aripi de rață în sos teriyaki, tăiței cu legume și creveți și alte câteva bunătăți locale!

   Mâncarea aici are un preț rezonabil și este extrem de gustoasă. Eu sunt oricum un împătimit al bucătăriei asiatice, așadar porțiile mai sus menționate mi-au mers direct la suflet!

   Am hotărât ca după cină, să încheiem turul orașului și să ne îndreptăm înapoi spre hotel. Am căzut însă de acord, să ieșim și a doua zi, pentru a filma un filmuleț al zilei și a urca în supercopacii din Gardens by the Bay.

singapore208

   Ultima fotografie a zilei, în fața hotelului! Am urcat fiecare în camere și am încheiat astfel o seară perfectă într-un oraș de vis! Noapte bună!

ZIUA 2


   Începe devreme, în jurul orei 10 AM. După un mic dejun copios la bufetul restaurantului, refacem nivelurile de energie și pornim din nou, de data asta sub lumina soarelui, în descoperirea orașului.

   Refacem astfel aproape același traseu din seara precedentă, însă documentând parcursul, cu scurte clipuri video care urmau să fie montate într-un aftermovie al zilei.

singapore19

   În stânga imaginii, Opera din Singapore, iar în centru, linia de zgârie-nori atât de frumos iluminată în seara precedentă!

singapore20

   Bineînțeles, ne-am întors și la statuia Merlion-ului, pentru câteva selfie-uri inedite. Oricum era în drumul nostru, așa că ar fi fost păcat să o ratăm!

singapore13

   Am urmărit apoi malul ce înconjoară Marina Reservoir și am ajuns din nou în vecinătatea resortului Marina Bay Sands, cel despre care am scris în detaliu, câteva rânduri mai sus!

singapore27

   Egal în care parte a zilei vizitezi orașul, imaginile și peisajele urbane te vor suprinde negreșit! Același pod iluminat seara și plin de turiști, era acum mai puțin aglomerat, dar la fel de impunător.

singapore25

   Locul de unde am coborât spre SuperTree Grove, la fel de magic ziua, ca și noaptea. Poate doar puțin lipsit de culoarea și efectele SF de care doar noaptea te poți bucura!

singapore31

   Am plătit cei 12 dolari pentru un bilet care să ne permită accesul pe OCBC Skyway, o platformă aeriană măsurând 128 de metri lungime, suspendată la 22 de metri deasupra grădinii! Din acest punct, poți admira grădina dintr-o cu totul altă perspectivă!

singapore30

singapore28

   Accesul se face printr-un lift situat în interiorul unuia dintre supercopaci, exact ca în imaginea de mai sus!

singapore37

   Ajungem astfel pe platforma cu vederi incredibile. Știam că biletul merită cei 12 dolari, însă odată ajuns sus, am simțit că banii sunt justificați pe deplin!

singapore35

   Marina Bay Sands, văzut de pe puntea OCBC Skyway!

singapore40

   Am continuat traseul de 128 de metri, susținut în totalitate de cabluri de oțel ancorate în structura de beton a supercopacilor. Se clătina puțin și îți dădea oarecum o senzație de nesiguranță, însă aceasta dispare în momentul în care priveliștea îți fură ochii și îți întețește simțurile!

singapore38

   Privită de la 22 de metri înălțime, grădina începe în sfârșit să aibă sens. Dintr-o dată nimic nu ți se mai pare pus la întâmplare ca într-o junglă tropicală. Totul are logică, design-ul urmărind să reproducă conturul unei orhidee.

singapore33

   Am făcut aici, ultimele fotografii ale zilei, întrucât doream să ne întoarcem la hotel în timp util, să reușim să petrecem câteva ore și la piscina hotelului și să ne pregătim înainte de zborul de întoarcere în Dubai.

singapore34

  Wake-up call-ul era programat în 5 ore, așa că am schimbat ritmul de mers, pe repede înainte!

singapore82

   La fel ca în aproape toate locurile pe care le-am vizitat până acum, am lăsat și în Singapore o părticică de suflet. Știu că mă voi întoarce aici și sper ca până atunci, acea sămânță de suflet, să încolțească la fel de frumos ca orhideele din Gardens by the Bay!

   Așadar, aceasta a fost povestea primei mele întâlniri cu Singapore, Orașul Leului!

   Mai jos poți urmări un video de aproximativ 10 minute, care rezumă întreaga experiență trăită în Singapore! Te invit să-l urmărești în formatul HD!

Întreaga galerie de imagini, poate fi vizionată la o dimensiune și calitate mai bună AICI!

   M-aș bucura dacă ți-a făcut plăcere să parcurgi articolul de astăzi și te invit în acest caz, să te ABONEZI blogului prin intermediul butonului URMĂREȘTE din subsolul paginii. Vei primi în mod automat, notificări atunci când noi articole vor fi publicate! De asemenea mă poți urmări pe Facebook sau Instagram!

   DISTRIBUIE acest articol dacă ți s-a părut interesant și oferă altora șansa de a descoperi una din perlele Asiei-Singapore!

  Te-aș sfătui să rămâi aproape blogului, roster-ul lunii februarie oferindu-mi în procent de 90% desinații noi, precum Beijing-China (spre care mă îndrept chiar în seara aceasta), Stockholm-Suedia, Taipei-Taiwan (destinație pentru care am licitat cu o lună înainte), Manila-Filipine și Cape Town-Africa de Sud (spre care mă voi îndrepta la sfârșitul lunii, pentru a doua oară!)

   Se anunță astfel o lună extrem de încărcată turistic, dar și una cu mai multe postări pe blog. Îmi doresc doar, să găsesc răgazul să vă povestesc, puțin din fiecare destinație în care voi ajunge!

   Până la următoarea postare însă, spor la citit! Numai bine ție și cer senin mie!

  Cu drag, Paul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s