7.Durban-Africa de Sud

Sau cum să petreci 24 de ore în orașul unde scufundările alături de rechinii cu dorsală neagră din Oceanul Indian, sunt la îndemâna oricui!


   Durban este un oraș port, cu ieșire la Oceanul Indian, situat în vestul Africii de Sud, în provincia Kwazulu Natal. Cu o populație de aproximativ 500.000 de locuitori (excluzând aria metropolitană), orașul este unul dintre cele mai mari ale Africii de Sud (locul 3 după Johannesburg și Cape Town)  și cel mai important nod maritim și comercial al țării. În luna mai a anului 2015, Durban a fost declarat în mod oficial, unul dintre cele 7 „Orașe Minune” ale lumii, alături de Vigan, Doha, La Paz, Havana ,Beirut și Kuala Lumpur.

  Deși teritoriul a început să fie locuit cu mult înaintea erei noastre, acesta primește denumirea de Port Natal abia în 1842, după ce negustori ai Coloniei Capului, conduși de locotenentul britanic Francis Farewell, întemeiază pe malul golfului Natal, o așezare. În  anul 1835, așezarea Port Natal este redenumită Durban, după numele lui Sir Benjamin D’Urban, care era la vremea respectivă (1834 – 1837), guvernatorul Coloniei Capului.

   Durban a fost pentru mine o experiență unică și totodată al doilea mare oraș Sud-African vizitat, primul fiind Cape Town (vezi articolul despre Cape town aici!). Deși mi-aș fi dorit să explorez mai îndeaproape orașul și să documentez în detaliu stilul de viață al oamenilor de aici, timpul rămas la dispoziție a fost mult prea scurt, întrucât am ales împreună cu echipajul, una dintre cele mai mari atracții ale Africii de Sud și anume scufundările în cușcă, alături de rechinii cu dorsala neagră!

   Sunt foarte puține locurile rămase în lume, unde scufundările de acest gen mai sunt permise, datorită impactului pe care aceste activități îl au asupra faunei acvatice și al răpitorilor feroce vizați de turiști. Printre acestea se numără Cape Town din Africa de Sud (unde ai cele mai mari șanse să te scufunzi alături de Marele Rechin Alb, Rechinul Taur sau Rechinul Tigru), Isla de Guadalupe din Mexic, Insulele Farallon din California și Insulele Neptune din Australia.

   După un zbor de 8 ore pe Boeing 777, am aterizat pe Aeroportul Internațional King Shaka din Durban. Era ora asfințitului aici, așa că nu intenționam să facem mare lucru odată ajunși la hotel, iar în plus, după un zbor atât de lung, cu 380 de pasageri la bord, parcă nici nu-ți mai arde de vizite!

   Cu toate acestea, ne-am mobilizat împreună cu căpitanul și prim-ofițerul și am ieșit să căutăm în apropierea hotelului, un restaurant unde să servim cina. În principiu ne doream o faimoasă friptură sud-africană (ne-a fost gândul la ea pe tot parcursul zborului), fiind un preparat foarte renumit în aceast colț de lume. Primul restaurant cu specific răsărit în calea noastră a fost și acela unde meniul era pe placul inimii!

durban24

   Am comandat fiecare câte o friptură, cu diferite sosuri și garnituri. A mea a avut nu mai puțin de 400 de grame și garnitură de cartofi prăjiți, inele de calamar, ou și sos gravy (ciudată combinație). Întregul festin a durat în jur de 45 de minute, timp de care ne-am bucurat împreună făcând glume și punând la punct detaliile zilei de mâine.

friptura

   După cină ne-am îndreptat înapoi spre hotel și camerele noastre, însă nu înainte de a rezerva turul de scufundări de a doua zi. Acesta începea foarte devreme, în jurul orei 4:00 AM, drumul până la Shark Cage Diving KZN (locul de unde se pleacă spre locurile de scufundări) fiind de aproximativ 2 ore. Așadar o porție de somn nu foarte lungă și o zi încheiată ceva mai devreme decât de obicei (9:00 PM).


ZIUA II

   Alarma mă trezește la ora 3 și 35 de minute a dimineții. Prima reacție a fost una de disperare! Unde sunt? Ce zi e? Ce oră? Ce alarmă? De ce? Am zbor? Am ratat zborul? și chestii de genul…HAOS! (în aviație ni se întâmplă tuturor, pun rămășag!). După 2-3 minute în care respiram neregulat, am înțeles care e taina, unde sunt și ce trebuie să fac mai departe…evident să mă îmbrac, să-mi fac cafeaua, să pregătesc rucsacul și să cobor în lobby-ul hotelului, unde mă voi întâlni cu echipajul. Așa am făcut!

   În lobby eram așteptat de o bună parte a echipajului, însă nu în formula completă, așa că am mai așteptat aproximativ 10 minute până să reunim tot grupul. De menționat că am fost prezenți în număr mare, în principal datorită faptului că foarte puțini dintre noi au mai operat zborul și chiar și așa, nu te scufunzi toată ziua în Oceanul Indian, alături de rechini!

   Șoferul nu a întârziat nici el să apară, foarte punctual, totul a mers ca uns. Ne-am împărțit în două mașini și am „pedalat” spre țărmul oceanului. Am făcut doar două opriri pentru cafea și pentru bancomat (plata s-a făcut în moneda locală iar diurna nu acoperea în totalitate acea sumă-1100 ranzi africani sau aproximativ 75 de euro). După aproximativ două ore, am ajuns la țărm și la Shark Cage Diving KZN, unde eram așteptați cu ceai și echipament de specialitate din neopren. Temperatura de afară însă, m-a cam făcut să strâmb din nas, nu doar pe mine de fapt…au fost 18 grade și-mi cam clănțăneau dinții, obișnuind fiind cu cele 40 din Dubai.

durban33

   Primul răsărit la malul Oceanului Indian de care am avut parte până acum. Câțiva pescari aflați pe dig-ul din apropiere, prindeau macrou după macrou, la un moment dat am pierdut chiar și numărătoarea!

   Am mers și ne-am schimbat, am băut ceai, am pus echipamentul de neopren pe noi, pelerinele și vestele de salvare. Băieții care organizează scufundările au ajuns și ei imediat după, cu două mașini de teren și o barcă.

durban32

   Am făcut instructajul de siguranță, am pus la punct detaliile plecării, ni s-a oferit un intro cu privire la speciile de rechini care le-am putea întâlni, la comportamentul acestora și în general s-au prezentat regulile la care a trebuit să aderăm. Nu părăsiți cușca! A fost cea mai repetată frază a zilei.

durban35

   Am pus toți umărul la treabă, am dat barca jos de pe platforma pe care venise și am împins-o către apele oceanului. Primul contact cu apa a fost dur…inițial mi s-a părut foarte rece, dar după 5 minute în apa până la brâu, împingând barca de pe nisip, situația s-a schimbat și toleranța mea a crescut.

durban46

   Într-un final ne-am cățărat și noi în barcă, după ce adâncimea apei a permis asta și am mai primit un instrunctaj scurt.

durban44

   Am pornit apoi spre un albastru necunoscut, departe de mal, pe ape relativ liniștite. Dar asta a fost pentru scurt timp, liniștea fiind deranjată de motoarele bărcii, „biciuite” de către un pilot însetat de viteză și adrenalină!

durban42

   Am gonit la propriu cu 80 de kilometri la oră, uneori abia atingând suprafața apei, dar ne-a plăcut la nebunie! Am luat aerul sărat al oceanului direct în piept, am admirat răsăritul…

durban45

   Am avut parte de nenumărate surprize  și evenimente neașteptate, am fost pentru o vreme însoțiți de un grup de delfini care s-au aventurat până aproape de barcă. Mai apoi am auzit la orizont „pufăitul” unei balene și am observat norul de apă pulverizat de aceasta ori de câte ori ieșea la suprafață pentru a respira. Au fost momente magice!

durban40

   Mastodontul a dispărut imediat în adâncuri, încercarea noastră de a ne apropia în liniște fiind reperată cu ușurință. După alte 15 minute, ajungem la 10 kilometri de țărm, locul unde adâncimea apei atingea puțin peste 60 de metri și locul unde John ne aștepta pe o altă barcă, momind rechinii și pregătind cușca pentru a fi lansată la apa.

durban91

   Ultimul instructaj al zilei l-am primit acum. Siguranța a fost pusă mereu pe primul plan, am luat la cunoștință numărul de rechini aflați în zonă, specia din care fac parte, temperamentul și tiparul comportamental al acestora.

durban57

   Apoi am intrat rând pe rând în cușcă, sub atenta supraveghere a lui John, care era entuziasmat de numărul mare de rechini pe care a reușit să-i ademenească.Eu am găsit foarte puțin amuzant faptul că în apă înotau aproximativ 30 de rechini, dar cu siguranță numărul a avut un aport considerabil la experiența în sine!

durban66

   În momentul ăsta era deja prea târziu să mai dăm înapoi, așa că am tras aer în piept și ne-am scufundat!

durban59

   Lumea de sub suprafața apelor e fascinantă, am mai avut ocazia să o explorez în Filipine (vezi articolul aici), însă de data asta a fost și puțin înspăimântătoare! Să te afli într-o cușcă de metal, la 10 kilometri de uscat și o adâncime a apei de 60 de metri, înconjurat din toate părțile de rechini, nu e neapărat cel mai amuzant lucru de făcut în timpul tău liber!

durban62

   Rechini am vrut…rechini avem! Vreo 30 la număr și o grămadă de remore (pești parazit care se atașează cu ajutorul unei ventuze de corpul gazdelor, hrănindu-se cu resturile pe care acestea le pierd în apă). Remora este de fapt un beneficiu pentru rechin, peștele menținând igiena rechinului.

durban75

durban76

   Un GoPro selfie cu căpitanul!

durban61

   Și alte zeci de selfie-uri cu echipajul!

durban64

   Periodic ieșeam la suprafață pentru o gură proaspată de aer, moment în care John mi-a spus că dacă doresc, pot să-i dau GoPro-ul lui și ne va face el poze din afara cuștii. Nu am ezitat! Ce a urmat vei vedea într-o serie de fotografii, atașate mai jos!

durban99

durban85

durban97

   Rechinul cu dorsala neagră (Blacktip Shark) este comun regiunilor tropicale și subtropicale. Atinge cu ușurință 2 metri și are un corp fusiform, musculos și agil. Deși comportamentul lor vis-a-vis de oameni a fost catalogat ca fiind pașnic, aceștia pot însă surpinde uneori, devenind ușor agresivi, mai ales în prezența prăzii și a oamenilor, cei din urmă fiind considerați „competiție”.

durban83

   Rechinul are o foarte mare importanță comercială, carnea, pielea, înotătoarele și uleiul de ficat fiind foarte folosite atât în industria alimentară, cât și în cea a medicamentelor și produselor cosmetice. Din păcate specia a fost catalogată drept „amenințată” datorită pescuitului intensiv și a ratei de reproducere foarte scăzute. De asemenea braconajul și valoarea foarte ridicată pe piață a cărnii de rechin, a dus la reducerea considerabilă a numărului acestora!

durban5

durban11

   Fotografiile subacvatice făcute de John, precum și altele pe care nu le-am postat aici, pot fi văzute în categoria CĂLĂTORII a blogului, sau AICI!

durban9

durban18

durban17

   John a mai făcut câteva fotografii, apoi am părăsit cușca, extenuați de atâtea scufundări și amețiți de mișcările apei și a valurilor. Am fost trași către barcă și ajutați să urcăm la bord.

durban1

   Drumul înapoi spre mal a fost la fel de nebunesc ca și precedentul, am zburat peste valuri, am înspumat oceanul și ne-am bucurat de priveliștea orașului văzut din largul apelor.

durban108

   Am ajuns la mal în 20 de minute, teferi și în aceeași formulă și număr! Am biruit!

durban106

   Am primit fotografiile de la John, imprimate rapid pe un CD, am returnat echipamentul și am mai stat la o cană caldă de ceai cu biscuiți și povești din cele mai interesante locuri pe care am reușit să le vizităm până acum.
Ne-am luat mai apoi rămas bun de la John, i-am mulțumit pentru experiența de neuitat și am făcut drum întors spre hotel, în aceleași mașini cu care am venit. A fost ora 12:00 a prânzului când am plecat iar două ore mai târziu, după un drum care a părut mult mai scurt (probabil am moțăit pe scaun), am ajuns înapoi la hotel.

durban110

   Mai aveam 6 ore până la zborul înapoi spre Dubai așa că eu am rămas în apropierea hotelului să mai descopăr măcar câteva parcuri și să iau prânzul la un restaurant din vecinătate. Planul inițial la care mă gândisem, era să ajung la farul din Umhlanga și Umhlanga Pier, un frumos dig în forma unui schelet de balenă care înaintează în ape.

durban112

   Așa am ajuns să descopăr Chris Saunders Park din Umhlanga, un parc cu o suprafață de două hectare, în mijlocul căruia se află un bazin de apă cu o fânână arteziană. Foarte bine întreținut și frumos amenajat, parcul părea a fi locul favorit al iubitorilor de picnic, dar deloc neglijat de iubitorii de carte sau pur și simplu relaxare.

durban111

   Beneficiind de un amfiteatru în aer liber, parcul poate fi închiriat pentru diferite evenimente de mai mari dimensiuni, concerte sau spectacole în aer liber. Parcul operează conform unui program zilnic începând cu ora 6:00 până la ora 20:00. Adresa parcului este următoarea:

14 Palm Boulevard
Umhlanga Ridge
Umhlanga Rocks
Durban, Africa de Sud

durban114

   Între timp s-a făcut ora 1:00 și am decis să iau un prânz sățios la un restaurant din apropiere. Bineînțeles că a fost vorba de o nouă friptură, doar carnea este cea mai bună legumă, de la cartofi te dor genunchii…
Nu mai rețin numele restaurantului dar pot spune că preparatele au fost delicioase și servirea foarte bună. Am petrecut o oră bună și acolo așa că am renunțat la ideea de a mai merge la far și Umhlanga Pier…sunt sigur că va exista o „data viitoare” îmi spuneam.

   Așadar de la restaurant, trecând din nou prin parc, m-am întors la hotel, mi-am pregătit bagajul și uniforma și am dormit vreo 3 ore până am răspuns la wake-up call. Un somn odihnitor, mai mult decât binevenit (la urma urmei mă așteaptă un sector de zbor de 8 ore, înapoi spre Dubai).

   Zborul spre Dubai a fost mai slab rezervat, cu aproximativ 100 de locuri libere. Fiind și zbor de noapte, pasagerii au fost și ei obosiți, lumina în cabină aproape absentă contribuind la starea de somnolență generală. Per total un zbor ușor, fără evenimente!

   Te invit acum la final, să vizionezi o retrospectivă de 3 minute, care concluzionează cam tot ce s-a întâmplat în Durban, dar mai ales experiența de diving alături de rechini!

   Hit HD and enjoy!

Întreaga galerie de imagini din Durban, poate fi vizionată la o calitate mai bună și o rezoluție mai mare AICI!

    În speranța că te-ai bucurat și de acest articol, te invit să te abonezi blogului prin intermediul butonului URMĂREȘTE din subsolul paginii, pentru a primi notificări atunci când noi articole vor fi publicate! De asemenea mă poți urmări pe Facebook sau Instagram!

   DISTRIBUIE acest articol dacă ți s-a părut interesant și oferă altora șansa de a descoperi o parte a Africii de Sud!

   Rămâi aproape, tot în Noiembrie vor urma povești din Dhaka-Bangladesh, Brisbane-Australia, Auckland-Noua Zeelandă, Sydnei și Perth-Australia!

Până atunci însă, numai bine ție și cer senin mie!

2 gânduri despre ”7.Durban-Africa de Sud

  1. Maria Funar zice:

    Paul, experienţa aceasta cu rechinii trăită de tine e ceva ce se întâmplă puţinor persoane. Mi s-a părut fantastic şi un pic de invidiez, din punctul meu de vedere, al dascălului de biologie.
    Aştept următorul reportaj. Până atunci, precum spuneai: Cer senin!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s