2.Cape Town și Capul Bunei Speranțe-Africa de Sud

Sau cum să petreci 24 de ore în cel mai frumos oraș din lume!


   Ora 3:15 AM mă găsește treaz în Dubai,  în home standby (ceva de genul „fii pregătit să pleci oricând, spre o destinație aleasă aparent la întâmplare și din motive operaționale) după ce am fost scos de pe zborul spre Dusseldorf din dimineata de 2 octombrie.
Last Update: tocmai am aflat că voi zbura spre Iraq (yay!)

   Așa că dacă nu mai pot povesti despre cele 24 de ore (pierdute) din Dusseldorf, am să povestesc despre una dintre cele mai frumoase destinații ale planetei în 2016 și anume Cape Town, din Republica Africii de Sud, recent declarat -în martie 2016 mai exact- cel mai frumos oraș din lume, titlu cu care momentan sunt întru totul de acord. Vei înțelege din  rândurile ce urmează de ce!

   Rareori îmi este dat să simt atât de pronunțat, dorința de a trăi într-un alt oraș, însă Cape Town m-a fermecat la prima vedere, cea de la 11.500m, prin micul hublou al ușii de care eram responsabil pe un Boeing 777-300.

img_9545

   O destinație destul de râvnită de colegi, mai ales pentru peisajele fabuloase dar și pentru renumitele fripturi din Africa de Sud, care recunosc sunt din altă lume, ceva ce trebuie neapărat să încerci dacă te poartă vântul pe aici. De fapt ăsta a fost chiar primul lucru pe care l-am făcut după ce am aterizat în Orașul Capului la ora 6:45 PM. Întrucât este iarnă acum în emisfera sudică, soarele apune devreme așa că am renunțat rapid la uniformă, în favoarea unei ținute mai confortabile și m-am reunit în lobby-ul hotelului cu o mică parte din echipaj. Am plecat așadar în căutarea faimoasei fripturi și am găsit-o nu departe, în portul orașului, într-un pub cu muzică live și atmosferă plăcută. În așteptarea T-bone steak-ului de 800 de grame, am dat pe gât și puțin suc de hamei…

DCIM100GOPROG0111867.

   Recunosc, m-am luptat cu friptura aia jumătate de oră, și-am plimbat-o pe toate părțile maxilarului ca-ntr-o mașină de spălat la 600 de rotații pe minut, dar a meritat…un deliciu cu sos de muștar, miere și legume la grătar. De asemenea recunosc că am plecat din pub foarte bine dispus, râzând din când în când fără motiv – o fi trecut termenul sucului de hamei…n-am verificat!

   După așa masă copioasă nu putea urma decât somn, dar nu înainte de a pune la punct  detaliile zilei următoare. Zis și făcut, rezervăm cu ajutorul recepției un ghid și un tur privat, care începe la ora 8 AM. Acum pot dormi liniștit!

   Alarma sună la ora 7:30 AM. Încep să iubesc alarmele tot mai mult, mai ales când îmi dau trezirea la aventură! La 8 fără 10 suntem așteptați în lobby de către ghidul care ne va prezenta cele mai importante obiective turistice din Cape Town. Să pornim așadar!
Deși inițial vremea nu promitea un tur de pomină datorită ceții din abundență, încet încet soarele și-a strecurat cumva razele prin pâcla de ceață și dimineața s-a înseninat subit.
Mai puțin de jumătate de oră de condus (timp în care ghidul ne-a instruit cu privire la planul zilei și obiectivele propuse spre vizitare) și ajungem la simbolul Cape Town-ului, Table Mountain sau Muntele Masă, un monolit plat de gresie vizibil de la peste 200km depărtare și votat în 2011 ca fiind una dintre cele 7 minuni ale naturii. Atingând 1086m peste nivelul mării, Muntele Masă, a cărui culme netedă depășește 3km lungime, constituie un punct de reper spectaculos și liniștitor pentru oamenii mǎrii, încǎ din vremea navigatorului portughez Bartolomeu Diaz, primul care a zărit îndepărtata formațiune în anul 1488.
La poalele versantului a fost instalată în 4 octombrie 1929 o telecabină care a transportat până în prezent mai mult de 25 de milioane de vizitatori.

DCIM100GOPROG0131878.

DCIM100GOPROG0141880.

Ne alăturăm civilizat cozii pentru accesul pe munte și așteptăm vreo 20 de minute până reușim să ocupăm un loc în telecabină. Abia mai târziu am realizat că a meritat așteptarea. Panorama asupra orașului era ruptă pur și simplu din basme.

DCIM100GOPROG0151890.

DCIM100GOPROGOPR2317.

În sfârșit ajungem în vârf. Vederea de aici îți taie răsuflarea!

DCIM100GOPROGOPR1904.

DCIM100GOPROGOPR1905.

capetown77

Din acest punct, privind dincolo de întinderea orașului, apele Oceanului Atlantic înconjoară spre sud Capul Bunei Speranțe, iar spre nord poți admira vastul cuprins al continentului african. Verdele crud de pe versanți este constituit dintr-o strălucitoare diversitate de flori sǎlbatice. A urmat un set de fotografii, selfie-uri dar și de grup, în timp ce urmăream poteca vizitatorilor și descopeream tot mai mult frumusețea acestui loc.

DCIM100GOPROG0251982.

Cape Town…cam de mărimea palmelor mele!

DCIM100GOPROG0241965.

DCIM100GOPROG0231962.

Vorba unui prieten, mi-am rupt oasele pe-ale continentului bătrâne pietre!

DCIM100GOPROG0271997.

O parte din echipajul participant la tur:

DCIM100GOPROG0312020.

Și nelipsita fotografie, specifică acestui obiectiv!

DCIM100GOPROG0402136.

Table Mountain face parte din parcul cu același nume, Table Mountain National Park, fiind un puternic simbol sud-african, afișat cu mândrie pe steagul orașului și pe alte insigne și suveniruri locale.

DCIM100GOPROG0482300.

Hotărâm să coborâm și să ne întoarcem la ghid pentru a continua turul, realizând că în prezența unor asemenea peisaje, timpul capătă o nouă dimensiune. Aceeași telecabină ne duce la poalele versantului unde suntem așteptați să pornim mai departe.

Următoarea atracție turisitcă este Capul Bunei Speranțe, până la care vom conduce aproximativ o oră, pe unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume, Chapman’s Peak Drive, cioplit în peretele vertical al muntelui între anii 1915-1922. Închis în repetate rânduri datorită căderilor de rocă și a riscului mare la care se expuneau cei ce îndrăzneau să-l parcurgă (uneori chiar pe proprie răspundere) drumul este însă considerat un imens succes al ingineriei și construcțiilor.

DCIM100GOPROG0502324.

De asemenea priveliștea oferită este una demnă de National Geographic!DCIM100GOPROG0522340.

Iată-ne însă ajunși după o oră pe Chapman’s Peak Drive, pe cea mai îndepărtată bucățică de uscat din sudvestul Africii și al peninsulei Capului, un sfârșit de lume la propriu, sfârșitul unui continent și începutul unui vast și albastru necunoscut – Cape Point.
Cea mai înaltă dintre culmile capului este și cea pe care s-a construit farul, accesibil cu ajutorul unui funicular de la baza stâncii, numit „The flying dutchman” – „Olandezul zburător”

DCIM100GOPROGOPR2373.

DCIM100GOPROGOPR2376.

Odată ajuns aici, conștientizez cu adevărat imensitatea oceanului și nemărginirea apelor.

capetown81

Sunetul valurilor ce se sparg de abruptul stâncii, răsună în repetate ecouri, lăsând în urmă o spumă albă dată parcă-n clocotDCIM100GOPROG0542362.

DCIM100GOPROG0542356.

În drepta farului și a Cape Point-ului, se află Capul Bunei Speranțe, adesea considerat a fi cel mai sudic punct al Africii și punctul de contopire al oceanelor Atlantic și Indian. De fapt, adevăratul punct sudic și ultimul petec de pământ African este Capul Agulhas, aflat la aproximativ 150 km către est-sud-est.
Căpătând de-a lungul timpului o semnificație deosebită pentru marinari, Capul Bunei Speranțe poartă pe-a sa spinare pietruită, crucea lui Vasco da Gama, important navigator și explorator ale cărui vase s-au scufundat lovind rocile pe-atunci numitului „Cabo das Tormentas” – „Capul Furtunilor” nume schimbat mai târziu de către Ioan al II-lea al Portugaliei în „Cabo da Boa Esperança” – „Capul Bunei Speranțe”, după deschiderea unor noi rute comerciale între India și Orient. (sursa: wikipedia)

DCIM100GOPROG0572390.

Capul Bunei Speranțe

Coborâm apoi dinspre far, spre Capul Bunei Speranțe, unde ajungem relativ repede să ne fotografiem pe ultima bucățică de uscat.

capetown83

După o furtună de poze, suntem sfătuiți de ghid să ne mișcăm mai cu talent, altfel nu o să ajungem să vedem și ultimul obiectiv propus, pinguinii din Boulder’s Beach! Nu stăm pe gânduri și urmăm sfatul ghidului, la urma urmei știe el ce știe, de-asta e ghid.
Încă o oră înapoi pe Chapman’s Peak Drive și doar 4 ore rămase până la zborul ce ne va duce înapoi spre Dubai, iar eu încep să ma simt presat și agitat, lucru care nu mă oprește însă din a mai face câteva fotografii:

DCIM100GOPROG0502326.

Parcă mai scurtă distanța înapoi decât cea precedentă, poate și din cauza muzicii tradiționale afro din fundal, pe care fredona șoferul din când în când. Ajungem la Boulder’s Beach, ultimul obiectiv din tur și sfârșitul aventurii noastre în Cape Town.

Parte din Table Mountain National Park, Boulder’s Beach este o plajă situată în Simon’s Town (localitate adiacentă capului) faimoasă pentru coloniile de pinguini africani, colonii stabilite aici încă din 1982. Este unul dintre puținele locuri unde această specie de pinguini (în primejdie de altfel) poate fi observată de la mică distanță într-un mediu natural protejat.

capetown84

Aceste drăgălășenii, au reușit cu ajutorul cercetătorilor și al legilor stricte impuse de aceștia să ajungă la un număr de aproape 3000, de la un număr modest din doar 2 cifre.

capetown85

Stresați tot mai mult de timp și de gândul că zborul spre casă se apropie, am făcut doar câteva fotografii, să ne amitim că am fost aici, apoi am cumpărat câte-o înghețată pe care am savurat-o în fața mașinii, ascultând un grup de afrikaans cântând muzică tradițională.

Până să ajungem înapoi la hotel, a mai durat o oră, iar timpul efectiv rămas până la wake-up call, a fost de doar 45 de minute! Eu unul, am sărit direct la duș și la repachetat bagajul mai apoi, dar dacă mă întrebi de regret timpul petrecut cu ghidul…voi răspunde categoric NU! și aș face-o din nou, poate doar puțin mai rațional.

Ora 5:15 PM, privesc din nou pe micul hublou al ușii și las în urmă un oraș magic, un oraș în care mi-ar fi plăcut să trăiesc! (măcar pentru o vreme…)

  • Întreaga galerie foto poate fi vizionată la o calitate și claritate mult mai bună AICI!
  • De asemenea, un montaj video al zilei petrecute în Cape Town, se poate vedea AICI!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s